Actieplan Asbestafbouw 

In 2018 werd het finale beleid rond het Actieplan Asbestafbouw goedgekeurd. Op die manier wil de regering tegen 2040 Vlaanderen 'asbestveilig' maken.

 

Momenteel is er nog zo’n twee miljoen ton asbest in Vlaanderen aanwezig. Om de Vlaming goed en op een voor iedereen verstaanbare manier te informeren over asbest, kan u op de website van de OVAM asbest terecht.

 

Info van de Vlaamse overheid: https://www.vlaanderen.be/asbest-in-en-rond-de-woning

 

 

 

Waarom kan ik met mín asbestafval nog niet naar het recyclagepark? 

Vanaf 14 juli 2020 zal het milieupark opnieuw gebonden asbestafval aanvaarden. Voorlopig is het nog niet toegelaten om asbestcement naar het recyclagepark te brengen. Om deze inzameling weer op te starten, moeten er eerst terug voldoende mondmaskers voorradig zijn die beschermen tegen de fijne asbestvezels (type FFP3). De wetgeving welzijn op het werk schrijft het gebruik van deze maskers voor aan werknemers die met asbestvezels in contact komen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de recyclageparkwachters die de container met asbestcement moeten klaarmaken voor afvoer. En ook de OVAM stimuleert doe-het-zelvers om de nodige beschermende kledij en een masker te dragen als ze asbest thuis verwijderen of opruimen. Dezelfde mondmaskers worden in de zorgsector gebruikt, en zijn nog steeds schaars.  De verkoop wordt voorlopig nog beperkt door de Federale Overheidsdienst Economie. Voor particulieren zijn de FFP3-maskers momenteel nog niet vrij te koop. Van zodra deze situatie zich normaliseert, zullen de recyclageparken terug asbestafval aanvaarden en weer volledig operationeel zijn.