Omdat Gooik geen secundaire scholen op zijn grondgebied heeft, zijn georganiseerde culturele activiteiten niet mogelijk.

Het individueel cultureel aanbod is echter meer dan behoorlijk dankzij de toegankelijke werking van de openbare bibliotheek, de academie voor Muziek, Woord en Dans en de tekenacademie.

De openbare bibliotheek 

bibliotheek

De Plaatselijke Openbare Bibliotheek bevindt zich in de Koekoekstraat naast het gemeentehuis en beschikt over ongeveer 38.000 fiction en non-fiction boeken voor volwassenen en jeugd, waaronder 6.000 strips. Er zijn ook 120 tijdschriften en dagelijks 4 kranten.

De multimedia-afdeling bevat ongeveer 6.000 cd’s en 3700 dvd’s, verdeeld over de volwassen- en jeugdafdeling. Ook gratis gebruik van internet is mogelijk op 3 PC’s op de benedenverdieping of met je eigen laptop in de leeszaal, want er is ook gratis draadloos internet.

Via het PBS-systeem kan je thuis boeken opzoeken, verlengen en reserveren. Via IBL (Inter Bibliothecair Leensysteem) kan je ook boeken verkrijgen uit andere bibliotheken.
 

De Academie voor Muziek, Woord en Dans 

muziekacademie

De gemeentelijke muziekacademie is gehuisvest in de Dorpsstraat 36 A te Gooik en is toegankelijk voor leerlingen vanaf 8 jaar of die in het basisonderwijs ingeschreven zijn in het derde leerjaar. Voor de cursus Dans is de instapleeftijd 6 jaar (1ste leerjaar basisonderwijs).

Onderwezen vakken voor jongeren en volwassenen


MUZIEK
Algemene muzikale vorming, samenzang, algemene muziekcultuur, muziekcultuur volksmuziek, muziekgeschiedenis, muziektheorie, samenspel, instrumentaal ensemble, piano, orgel, zang, viool, altviool, cello, contrabas, gitaar, slagwerk, fluit, klarinet, saxofoon, trompet, bugel, hoorn, trombone, tuba en andere koperen blaasinstrumenten en volksmuziek (doedelzak, diatonische harmonica, folkgitaar, hommel en draailier. Muziekinitiatie voor leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar basisonderwijs.

WOORD
Algemene verbale vorming, voordracht, toneel, drama, welsprekendheid en repertoirestudie.


DANS
Algemene artistieke bewegingsleer, artistieke training, klassieke dans, hedendaagse dans. Dansinitiatie voor leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar basisonderwijs.

 

De Academie voor Beeldende Kunsten 

Kinderen, jongeren en volwassenen die geïnteresseerd zijn in tekenen, schilderen of knutselen kunnen terecht in de Academie voor Beeldende Kunsten die gevestigd is in de Kloosterstraat te Oetingen (lokalen van de kleuterschool). De lagere graad bevat de kinderen van 6 tot 12 jaar, jongeren van 12 tot 18 jaar vormen de hogere graad en er is ook een graad voor volwassenen.