'Cultuur voor allen' wordt in de gemeente vorm gegeven door:

  • de gemeentelijke cultuurdienst
  • de cultuurraad
  • Gemeenschapscentrum De Cam
  • De openbare bibliotheek
  • De Academie voor Muziek, Woord en Dans
  • Muziekmozaïek, het impulscentrum voor folk en jazz
  • De tekenacademie
  • jaarlijks terugkerende culturele evenementen

Internationaal volksmuziekfestival Gooikoorts 

Het internationaal volksmuziekfestival GOOIKOORTS heeft ieder jaar plaats tijdens het eerste weekend van juli op de festivalweide in Gooik-centrum.

Duizenden bezoekers genieten er van folk en volksmuziek van de bovenste plank van groepen uit binnen- en buitenland. De gezellige en gemoedelijke sfeer maakt het festival uniek. Er wordt muziek hemaakt, gedanst, gedronken en gegeten en tussendoor kan je er terecht op de volksinstrumentenmarkt en op verschillende muzikale workshops.

Meer info vind je op www.gooikoorts. be of bij Muziekmozaïek, het impulscentrum voor folk en jazz dat in de Gooikse Wijngaardstraat is gevestigd - www.muziekmozaiek.be - 02 532 28 38.

Pareltjesworp en oogstfeesten 

De jaarlijkse oogstfeesten met de traditionele pareltjesworp hebben plaats op 15 augustus. Beide evenementen zijn sedert meer dan 25 jaar onafscheidelijk met mekaar verbonden in Gooik.

Op de pareltjesworp die plaatsheeft voor het gemeentehuis gooit de Bekende Vlaming van dienst chocolade pareltjes naar de aanwezige massa. 1 pareltje geeft recht op het gouden hamertje, een 18-karaat sieraad in de vorm van een hamertje, het symbool van het Gooikse wapenschild.

Die dag hebben op de festivalweide ook de oogstfeesten plaats die georganiseerd worden door de plaatselijke afdeling van de Landelijke Gilde. De Vlaamse schlagerzanger of zangeres die de pareltjes heeft gegooid, geeft nadien een optreden ten beste op de oogstfeesten.

Het evenement staat jaarlijks garant voor duizenden bezoekers in een zomers sfeertje.

Meer info vind je op www.landelijkegildegooik.be.

Pareltjesworp

Internationale stage traditionele volksmuziek 

Volksmuziekstage

De internationale stage traditionele volksmuziek heeft ieder jaar in Gooik plaats van 21 tot 26 augustus. Meer dan 400 jonge en minder jonge volksmuziekfanaten uit binnen- en buitenland komen dan naar Gooik afgezakt  om deel te nemen aan cursussen viool, doedelzak, draailier, hommel, dans en nog vele andere.

De sfeer onder de deelnemers is fantastisch en iedereen beleeft er de tijd van zijn leven. 's Avonds is er animatie voor de kinderen en zijn er avondconcerten van gerenommeerde muziekgroepen uit binnen- en buitenland in de Sint-Niklaaskerk en zaal Familia in Gooik-centrum. 

Wie eenmaal een stage volksmuziek heeft meegemaakt, keert zeker terug. Er worden dikwijls vrienden gemaakt voor het leven.

Meer info: www.muziekmozaiek.be - info@muzmoz.be  - 02 532 28 38.